صادق زیباکلام را تقریبا همه آنها که در عرصه سیاست به هر نحوی حضور دارند، میشناسند.
این استاد دانشگاه تهران و تحلیلگر مسائل سیاسی هر از گاهی اظهاراتی دارد که شاید شبیه به اظهارات هیچکس نیست و برای همین است که معمولا سخنان او جذابیت تیتر شدن دارد.
او چند وقت پیش در گفتوگو با یکی از خبرگزاریها گفته بود: «در شرایط فعلی لازم است شخصی چون توفیقی وزیر علوم شود تا بتواند مقداری از حق کشی هایی که نسبت به اساتید و دانشجویان در 4سال اخیر شده است را جبران کنند و زمینه بازگشت دانشجویان و اساتید به دانشگاهها فراهم شود البته بنده شک دارم مجلس به توفیقی رای اعتماد بدهد زیرا به همان دلیلی که نمایندگان به میلی منفرد رای اعتماد ندادند به همان دلیل به توفیقی هم رای نخواهند داد. در واقع اگر میلی منفرد مقصر شناخته شود جرم دکتر توفیقی خیلی بیشتر از ایشان است. وقتی مجلس معتقد بود میلی منفرد در حالی که از کنار فتنه رد می شده باد فتنه وی را گرفته است آقای توفیقی شرایط بدتری دارد. در واقع نه تنها باد فتنه دکتر توفیقی را گرفته بلکه رو در رو و شاخ به شاخ با فتنه تصادم و تصادف کرد از این فکر می کنم مجلس به هیچ وجه به وی رای اعتماد ندهد اما باتوجه به مصیبت هایی که در 4سال اخیر به دانشگاههای کشور وارد شده است بنده به دکتر روحانی پیشنهاد می کنم آقای توفیقی را فعلا برای اخذ رای اعتماد به مجلس معرفی نکند و از سه ماه مهلت قانونی که دارد استفاده کند و دکتر توفیقی به عنوان سرپرست به وظایف خود عمل کند و اساتید اخراج شده و دانشجویان ستاره دار به دانشگاهها بازگردانده شوند و پس از سه ماه فردی که کمتر در مظان اتهام فتنه قرار دارد به مجلس معرفی شود تا بتواند رای اعتماد را به دست آورد.»
مرور دوباره اظهارات زیباکلام جالب به نظر میرسد و میتوان نکات مهمی را از آن استخراج کرد.
اول آنکه او هم بر این نکته اعتقاد دارد که جرم توفیقی بیشتر از میلیمنفرد است.
دوم آنکه تاثیرگذاری سرپرست فعلی وزارت علوم در ماجرای فتنه بیش از آن چیزی است که خیلیها تصور میکنند و به قول آقای زیباکلام توفیقی با فتنه شاخ به شاخ کرده است!
سوم آنکه مجلس به هیچ وجه به ایشان رای اعتماد نمیدهد.
اما جدای از اینها چند نکته دیگر هم به شکل توصیهای مطرح میشود که گویی جناب روحانی این پیشنهادهای زیباکلام و همفکران او را کاملا جدی گرفته است.
برخلاف معرفی سریع وزرا از سوی روحانی در مراسم تحلیف، رئیسجمهور برای معرفی وزرای 3 وزارتخانه باقیمانده چندان عجلهای ندارد و فعلا با سرپرستهای منصوب خود کار را پیش میبرد.
دقیقا طبق پیشنهاد زیباکلام، سرپرست وزارتخانه این روزها مشغلههای فراوانی دارد.
توفیقی این روزها و با پایان تابستان و نزدیکی فصل پاییز، مشغول درو کردن است. او کلید روحانی را در جیبش گذاشته و داس به دست، مشغول پاکسازی وزارت علوم و دانشگاههاست.
آخرین تغییر را هم که احتمالا تا زمان چاپ این مطلب رسانهای شده، خبر برکناری رئیس دانشگاه علامه است. «با حکم توفیقی سرپرست وزارت علوم، حسین سلیمی جایگزین سید صدرالدین شریعتی، رییس قبلی دانشگاه علامه شد.»
این خبری است که در بسیاری از خبرگزاریها منتشر شد و البته این آخرین تغییر هم نخواهد بود.
از زمان سرپرستی توفیقی تاکنون تغییراتی در این وزارتخانه رخ داده که میتوان به تغییر معاون اداری مالی، مدیر روابط عمومی، رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان، معاون حقوقی و امور مجلس، مدیرکل وزارتی وزارتخانه و رئیس دانشگاه علامه اشاره کرد.
درواقع، اطلاحطلبان به خوبی میدانند که احتمال کسب رای اعتماد سرپرست فعلی وزارت علوم (که فیلم اظهاراتش درخصوص انتخابات 88 منتشر شده) بسیار کم است و در این فرصت سرپرستی وی، میتوانند تغییرات مورد نظر خود در دانشگاهها و البته وزارت علوم را پیگیری کنند. کاری که توفیقی تاکنون به خوبی توانسته از پس آن برآید.
توفیقی به جای داس کلید داشته باشد
حجتالاسلام سلیمی با انتقاد از عزل و نصبهای شتابزده سرپرست وزارت علوم گفت: هرچه سریعتر باید جلوی این اقدامات گرفته شود.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در گفتوگو با فارس به برکناری حجتالاسلام شریعتی از ریاست دانشگاه علامه طباطبایی توسط سرپرست وزارت علوم اشاره کرد و اظهارداشت: این برکناری و انتصاب در حالیست که سرپرست ممکن است از سوی رئیسجمهور به عنوان وزیر انتخاب نشود و حداکثر 3 ماه در این سمت باقی بماند.
عضو کمیسیون آموزش مجلس با اشاره به دیگر عزل و نصب های صورت گرفته در وزارت علوم، طرح این سؤال که آیا منطقی است در طی این 3 ماه این همه عزل و نصب صورت گیرد، تصریحکرد: ما انتظار داشتیم سرپرست وزارت علوم به جای داس، کلید در دست داشته باشد و شعار تدبیر و امید را محقق کند.
وی با تأکید بر اینکه به نظر میرسد قصد و غرض از این عزلو نصبهای شتابزده این است که فشار بر روی وزیر بعدی کم شود، افزود: هرچه سریعتر باید جلوی این اقدامات گرفته شود؛ چراکه ممکن است وزیر بعدی این این عزل و نصبها را نپسندد.
سلیمی با بیان اینکه آقای نصیری قیداری معاون پارلمانی وزارت علوم باید این نکات را با آقای توفیقی مطرحکند، افزود: ما در آستانه اول مهرماه هستیم و نباید دانشگاهها را با این تنش مواجه کنیم.
اقدامات سرپرست وزارت علوم مصداق افراط بوده و با اعتدال همخوانی ندارد
عضو کمیسیون آموزش مجلس با بیان اینکه اقدامات سرپرست وزارت علوم تندروی و مصداق افراط است، گفت: رفتارهای توفیقی با شعار اعتدال روحانی منافات دارد.
فرهاد بشیری نماینده مردم پاکدشت در مجلس شورای اسلامی، با انتقاد از عملکرد سرپرست وزارت علوم، گفت: اعضای کمیسیون آموزش به معاون پارلمانی وزارت علوم درباره رفتارهای افراطی سرپرست این وزارتخانه هشدار داده و تاکید کردند که این عزل و نصبها به صلاح دانشگاه نیست.
وی افزود: با توجه به اینکه معلوم نیست که آقای توفیقی به عنوان وزیر پیشنهادی به مجلس معرفی شود، انتظار میرود ایشان در آستانه بازگشایی دانشگاهها دست به اقدامات شتابزده نزند.
بشیری با تاکید بر اینکه تغییرات پیاپی در دوران سرپرستی توفیقی میتواند صدمات زیادی به وزرات علوم وارد کند، تاکید کرد: آقای روحانی در حالی شعار اعتدال سر میدهد که اقدامات افراطی توفیقی با این شعارها منافات داشته و مصداق افراط است.
نماینده مردم پاکدشت در پایان با بیان اینکه اقدامات افراطی توفیقی با واکنش مجلس همراه خواهد شد، گفت: امیدواریم آقای روحانی با اقدامات افراطی توفیقی جلوگیری کند.
افکار توفیقی با افکار ملت ایران در تعارض است
رئیس کمیته اسلامی کردن دانشگاهها در مجلس ضمن انتقاد از عزل و نصبهای صورت گرفته در وزارت علوم، گفت: عزل شریعتی از سوی توفیقی در راستای اسلامزدایی از دانشگاهها است.
حجت الاسلام سیدمحمود نبویان نماینده تهران و رئیس کمیته اسلامی کردن دانشگاهها در مجلس شورای اسلامی، در واکنش به خبر عزل رئیس دانشگاه علامه طباطبایی از سوی سرپرست وزارت علوم اظهار داشت: بسیار جای تعجب است که چند سرپرست بسیار افراطی از طرف آقای روحانی برای برخی وزارتخانهها معرفی شده اند که این مسئله در وزارت علوم بیشتر جلب توجه میکند.
وی با بیان اینکه افکار توفیقی با افکار ملت ایران در تعارض است، افزود: متاسفانه فرد افراطی که سرپرست وزارت علوم شده در فتنه نقش تحریککننده داشت و اندیشه های وی هم با اندیشه اسلامی شدن دانشگاهها سازگاری ندارد.
نبویان ادامه داد: امثال توفیقی صدمات زیادی را در سال 88 به کشور وارد کردند و امروز میبینیم که چنین فردی سرپرست وزارت علوم شده است.
وی تاکید کرد: نمیدانم چرا توفیقی با نیروهای بسیجی و مذهبی دشمنی دارد. توفیقی باید توضیح دهد که چرا روسای دانشگاههایی که مذهبی هستند را یکی پس از دیگری عزل میکند.
وی اظهار داشت: ظاهرا دوستان افراطی دچار کمبود فرصت شدهاند تا در روز کارهایشان را انجام دهند و به همین دلیل گاهی اوقات و بدون اطلاع به افراد به طور شبانه آنها را عزل میکنند.
نبویان در پایان تاکید کرد: به نظر می رسد عزل آقای شریعتی از سوی توفیقی در راستای اسلامزدایی از دانشگاهها باشد.
عزل و نصبها در وزارت علوم عجولانه است
نماینده مردم تهران با اشاره به تغییر و تحولات اخیر در وزارت علوم گفت: عزل و نصبها در وزارت علوم عجولانه است.
علیرضا زاکانی نماینده مجلس تهران در حاشیه نشست سالانه اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل در جمع خبرنگاران درباره عزل و نصبهای صورت گرفته در وزارت علوم گفت: عزل و نصبهای اخیر عجولانه است و باید با صبر و تحمل بیشتری انجام شود، هر عزل و نصبی باید منطق خودش را داشته باشد، اما چون معلوم نیست سرپرست فعلی وزیر پیشنهادی هم خواهد بود، قطعا چنین عزل و نصبهای صورت گرفته ممکن است آسیب بزند.
وی ادامه داد: اگر سرپرست محترم وزیر پیشنهادی شد، میتواند بیاید و بگوید این تیم من است و تیمشان را معرفی کند. خیلی از دوستان میگویند وقتی ایشان این اقدامات را انجام میدهند، میخواهند پیامی را به معاونین وزارتخانه بدهند مبنی بر این که من میخواهم چنین افرادی را معرفی کنم.
این نماینده مجلس ادامه داد: اگر ایشان به عنوان وزیر پیشنهادی معرفی شد، چون ما نمیتوانیم در این زمینه قضاوت کنیم. ولی معلوم نیست مجلس به ایشان رای دهد و باید حرفهای ایشان شنیده شود و سوالاتی ما را که از گذشته داشتهایم پاسخ دهد.
زاکانی در رابطه با سوابق گذشته سرپرست فعلی وزارت علوم نیز گفت: گذشته توفیقی بسیار مشخص است و موضعی که در 26 خرداد سال 88 در دانشگاه تهران اعلام کردند مشخص است که از اساس بیپایه و خلاف است و اتهاماتی را به نظام وارد کردند. اما خود ایشان باید پاسخ دهند و الا هم خود ایشان و هم مردم امروز میدانند ادعای وی در آن زمان نادرست بوده است.
وی با اشاره به تجربه مدیریتی توفیقی در پایان دولت هشتم در وزارت علوم گفت: ما تجربه مدیریت ایشان را در گذشته داریم و نمیخواهیم چیزی را به دولت تحمیل کنیم. ایشان باید مبتنی بر معیارها، ملاکهای و چارچوبهایی که است مورد بررسی قرار گیرند و البته هدف ما کمک به دولت است و آزادی رئیسجمهور در این زمینه باید حفظ شود.
توفیقی تحت فشار دیگران تصمیم میگیرد
عضو کمیسیون آموزش گفت: توفیقی تحت فشار دیگران عزل و نصبها را انجام میدهد، زیرا خودش نیز ابراز داشته بود که نمیخواهد این تغییرات را انجام دهد.
رضا صابری در گفتوگو با تسنیم درخصوص تغییر و تحولات و عزل و نصبهای اخیر در حوزه وزارت علوم، گفت: به هیچ عنوان تغییرات در این مقطع زمانی به مصلحت آموزش عالی کشور نیست و ما هم مخالف این تغییرات بوده و هستیم.
وی ادامه داد: گویا آقای توفیقی تحت فشار دیگران این تصمیمات را میگیرد، زیرا خودش نیز ابراز داشته بود که نمیخواهد این تغییرات را انجام دهد، ولی گویا افراد دیگری هستند که منافعی در این تغییرات دارند و دنبال تغییرات هستند.
عضو کمیسیون آموزش با بیان اینکه مجلس باید سریعتر اقدام کند و با تصویب قانون مانع تغییرات شود، تصریح کرد:کمیسیون امروز (سهشنبه) یک طرح 2 فوریتی را به صحن میبرد و ان شاالله که بتواند مانع این تغییرات شود. این طرح در صورت تصویب تمام تغییرات سرپرستان را ملغی می کند.
عزل و نصبها در وزارت علوم غیرمنطقی و خلاف اعتدال است
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس عزل و نصبها در وزارت علوم را شدیدی دانست و گفت: این اقدام جو روانی نامناسبی و حاشیه خواهد داشت و به نفع پیشرفت علمی کشور نیست.
قاسم جعفری درخصوص افزایش عزل و نصبها در وزارت علوم، گفت: دیروز در کمیسیون هم این بحثها بود و گفتیم شعار دولت محترم تدبیر است و تدبیر اقتضا میکند که با یک روند منطقی کارها انجام شود.
وی با بیان اینکه دوران سرپرستی وزارت علوم دوران گذار است، افزود: انتظارما این است که در عزل و نصبها منطقی و با تدبیر برخورد شود و تغییرات بیرویه خیلی نمیتواند مقبول باشد.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه کمیسیون نگران است که در شروع سال تحصیلی التهاباتی ناشی از تغییراتی اینگونه در دانشگاه و بدنه علمی بوجود بیاید، تصریح کرد: به ویژه اینکه رهبر انقلاب تاکید داشتند که دو اولویت مهم حماسه اقتصادی و پیشرفت علمی است. موتور محرکه پیشرفت علمی نیز دانشگاه است، بنابراین اینکه دانشگاه دچار تلاطم شود، اصلا به سود ما نیست.
جعفری در پاسخ به این سوال که عزل و نصبها را در دانشگاهها در راستای پیشرفت علمی می دانید یا خیر، گفت: اگر تغییرات با عجله و با نورم غیرمعمول اتفاق بیفتد، حتما جو روانی نامناسبی و حاشیه خواهد داشت و به نفع پیشرفت علمی کشور نیست.
وی درخصوص اینکه روند عزل و نصبها را تا کنون منطقی دیدهاید یا شتابدار، اظهار داشت: الان که عزل و نصبها خیلی شدید اتفاق افتاده اما این شروع کار است و ما نمیدانیم که قرار است عزل و نصبها همینطور ادامه پیدا کند یا خیر ولی سرپرست وزارت علوم گفته که "سعی میکنیم" تغییرات حداقل باشد.
عضو کمیسیون آموزش مجلس در پایان به سرپرست وزارت علوم توصیه کرد: اعتدال را باید در عمل نشان داد به ویژه اینکه دانشگاه که محل علم است و کرسیداران رهبری دانشگاه باید این اعتدال را بیشتر از بقیه نشان دهند. انتظار این است که عموم احساس کنند اعتدال وجود دارد.
+ سلام.دوستان عزیزی که افتخارمیدن و به این وبلاگ سر میزنن من مدتیه تو فیسبوک به اسمalikhodabakhshi@gmail.comفعالیت میکنم. یاعلی